Sunday, September 15, 2013

Hangi bebek arabası?

Elbetteki bu soru her anne baba adayının doğumdan önce kafasını kurcalamıştır. İnsan çocuğuna bebek arabası seçerken, kendi arabasını alırken bu kadar ince eleyip sık dokumadığının farkına varıyor. Baston araba mı alsam? Travel system mi? Anakucağı almasam mı? Portbebe gerekli mi ? Değil mi derken bir de fiyatlar işin içine girince insanın kafası iyice karışıyor.
       Bebek arabası seçiminde bence önemli olan bütçeyi ve ne istediğini belirlemek. Her bütçeye göre bebek arabası bulmak mümkün. Mesela nasıl bir yerde yaşadığınız, yaşadığınız sokağın yolları çakıllı mı? asfalt mı? Apartmanınız Asansörlü mü? Tüm bu sorular bebek arabası seçiminde size yol gösterebilir. Şöyle ki eğer travel system bir bebek arabası düşünüyorsanız bebek arabası 11 kg olacaktır bunun anakucağını da hesaba katarsanız ve evinizde asansör yoksa dışarıya birinin yardımı olmadan çıkmanız imkansızlaşır. By durumda baston bebek arabaları, yada hafifliği ile ön plana çıkacak bir başka bebek arabası tercih edebilirsiz.
Travel system bebek arabaları bebek arabasına ve ayrıca otomobilinize monte edilebilen anakucağını içerir. Bu ana kucağı eğer bebeğiniz çok iri bir bebek değilse ilk 0-6 ay boyunca kullanılır. Bebeğiniz  bu dönemde bebek arabasında yüzü size dönük şekilde seyahat eder. Altı aydan sonra bebek arabasına başka bir bölüm takılır. Bebek arabasını artık bu yeni parçasıyla kullanırsanız bebeğinizi isterseniz yüzü size dönük isterseniz etrafı izleyecek konumda oturtabilirsiniz ve böylece yeni bir otomobil koltuğu almanın zamanı gelmiş olur. Bu tür bebek arabalarının tekerlekleri büyük ve dayanıklı olur kaldırımlar, merdivenler , çukurlar sizin için kabus olmaz. Rahatlıkla her tür zorluğun üstesinden gelirsiniz bu 11-15 kiloluk arabayla. Lakin evinizin merdivenlerini çıkarken sokaktaki memnuniyetinizden eser kalmayabilir. Eğer binanızda asansör varsa böyle bir ağırlığı dert etmeyebilirsiniz.
    İkinci şık yok ben böyle ağır bir araba almam dediniz, o zaman daha hafif bir arabayı tercih etmenizi öneririm. Ama daha yeni doğmuş bir bebek için baston puset kullanmayın derim çünkü bunu doktorlarda omurga gelişimi açısından ve  bebek oturamadığından sorun teşkil edebilir diye önermiyorlar. Baston puset bebeğiniz oturmaya başladıktan sonra ikinci bir bebek arabası olarak pratikliği açısından tercih edilebilir yani ben olsam yeni doğan bebeği baston pusete koymam.
   Bir de dört tekerlekli mi üç tekerlek mi olsun mevzuu var. Bence buna bebeği kim gezmeye çıkaracaksa o karar versin, arabayı almadan önce denesin. Ben denedim, bana üç tekerlekliler satıcı ne kadar överse övsün dört tekerlekliye göre çok daha dengesiz geldi. Yok üç tekerleklinin manevra kabiliyeti daha iyiymiş miş mişş, haydarpaşaya vapur mu yanaştırıyoruz yaa...
     Son olarak bu kadar konuştum araştırdım da ne aldım dersem ben concord neo aldım. Memnun da kaldım. Olumsuz yanları şöyle;
-kumaşının çok terletmesi
-nadirde olsa tekerleklerinin kitlenmesi.
-Anakucağının güneşliği de biraz küçük.
-ağır, araba ağır :(

Terletmeyen bebek arabasına şahit olmadım yaptılarsa ne ala. Bence ne alırsanız alın mutlaka bebek arabanıza ve otomobile uyumlu bir anakucağı alın ve anakucağı isofix'li olsun ( isofix sistemde bebegi sadece ana kucağının kemerine bağlamanız yeterli isofix direkt olarak arabanın şasisine bağlanıyor ve acaba kemeri doğru bağladım mı ? yeteri kadar sıktım mı ? derdi ortadan kalkıyor, bildiğim kadarıyla yurtdışında isofix kullanmak zorunlu, ama ülkemizde hala kelle koltukta yolculuk etme anlayışı devam ediyor.) bir de açılıp kapanması kolay olsun.

Bizim apartmanın asansörünün olmayışı gibi teknik imkansızlıklardan dolayı gittik baston puset aldık. Hafif mi hafif kuş gibi taşınması, katlanması pratik. Ama gel gelelim yollarda bizim concord kadar performanslı değil, kaldırımlara takılıp, çukurlara düşen bir araba modeli. Yine de hafifliğine verip kötü yanlarını görmemeye çalışıyoruz ;)


No comments:

Post a Comment