Followers

Tuesday, March 31, 2015

Okul Seçimi: Hangi Okul?

Kızım 4 Yaşına girecek. Bu yıl devam ettiğimiz okulu değiştirme kararı aldık. Değiştirme kararından sonra ise kafamızda beliren ve cevabını bir türlü bulamadığımız soru "hangi okul" sorusuydu. Bir sürü okuldan randevu aldık, tanıtım günlerine gittik. Ben bir yandan, babamız bir yandan internetteki yorumlara baktık, tercih edebileceğimiz okulların facebook sayfalarını takibe başladık. Blog'unda bu konuya yer veren bloggerları okuduk ve sonuç "Hala Kararsızız".
 Türkiye'de yaşamak sanırım ailelere şöyle bir kararın sorumluluğunu yüklüyor. Çocuğum yurt dışında mı okusun? yoksa ülkenin eğitim sistemine entegre olmuş bir okulda mı devam etsin?
Bu iki soruyu daha da açarsak Çocuğum yurt dışında mı okusun? sorusu, çocuğuma entelektüel birikimini destekleyecek ödevler verilsin, okulda sosyal kulüplerle zaman geçirsin, istediği sporu yapsın bu spora üniversite sınavlarına hazırlanmak için ara vermesin, ilgi alanına odaklansın, enteletüel olarak beslensin, potansiyelini keşfetsin, ilgi alanına yönelik yaptığı çalışmaları derlesin ve yurt dışındaki üniversitelere bunları sunarak başvursun demeye çıkıyor. Tabii bu çocuğunuza ayıracağınız hatırı sayılır bir finansal kaynakla gerçekleşebiliyor.
Diğer bir soru olarak "çocuğum ülkenin eğitim sistemine entegre olmuş bir okulda mı devam etsin?" derseniz. Bu sorunun açılımı da şu şekilde oluyor çocuğunuz, bir an önce okuma yazmaya odaklanan ve bunun için el ve bilek kaslarını güçlendirecek bir sürü aktivite yaptıran bir okulda başlıyor. Bu okul size diğer okulların imkanını biraz olsun sunuyor ama tabii ki bu tarz okullarda teog başarısı daha sonra da üniversite sınavına odaklanmak ön planda. Bu okullar sunumlarında bu sınavlardaki başarılarını ön plana çıkarıyorlar. Bu tarz okullarda akademik başarı ön planda, çocuğunuz resim yaparken harikalar yaratıyorsa başını okşuyorlar, ama resim yapmak için sınava hazırlanmayı aksatıyorsa önce dersini çalış sonra resmini yaparsın mantığı var. Hatta belki de çok önemsemiyorlar. Kısacası hafta içi sayfalar dolusu ödev arasında boğuşup nefes almaya çalışan çocuk yine sizin çocuğunuz.
Dolayısıyla sizin şimdi 4 yaşında olan çocuğunuzun gelecekte ne olabileceğini biraz olsun kestirmeniz gerekiyor, tabii ki bu imkansız. Çocuğunu akademik başarısı yüksek ve türkiyedeki eğitim sistemine entegre olmuş bir okula verip, bir kaç yıl sonra sosyal yönü güçlü bir çocuğa dönüştüğünde çocuğu o okulda mutsuz etmek çok doğru olmasa gerek. Bunun tam tersi de mümkün,  sosyal faaliyetler ve sporla çok ilgili olmayan ve akademik açıdan güçlü bir çocuğu, öğrencilerini "sosyal kelebekler" olarak tabir eden bir okula göndermek de doğru olmaz.
Kızımın hangi yönünün güçlü olduğunu bilmiyorum, gözlemliyorum ilgi alanlarını bulmaya çalışıyorum. Ama bir anne olarak önümüzde kaskatı bir duvar gibi duran sınav sistemini doğru bulmuyorum. Dünyada öğrenecek,  ve pratikte kullanılabilecek insana ilham verecek, farklı kültürler, farklı yaşantılar, sanat, müzik yada yurt dışında çoktan kanıksanan etkin öğrenme yöntemleri dururken bizim neden böyle bir eğitim sistemi ve müfredata tabi tutulduğumuzun açıklamasını yapamıyorum. Sırf bu Türkiye'nin bir gerçeği diye çocuğumu bu çarkın içine sokmayı da doğru bulmuyorum, eğer bir şey yanlışsa ona dahil olmak yerine alternatif bir yol tercih etmek daha mantıklı eliyor. Tabii bu alternatif eğitimin ülkemizde ne kadar yüksek fiyatlara pazarlandığı da ayrı bir tartışma konusu olabilir. Umarım herkes kendisi için doğru ve mutlu olduğu bir tercih yapar.
Sevgiler,
Bir Anne

**Bu yazı sadece benim görüşlerimi yansıtır, tavsiye vermek, öneride bulunmak için yazılmamıştır. Eğitim alanında bir profesyonel de değilim, bu bakış açısıyla okumanızı rica ederim.