Followers

Sunday, January 11, 2015

Kış Günleri için Ev Aktiviteleri

Kış kapıya dayandı, daha karın tanesini görmeden okulları tatil olan çocuklar, evde ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Gerçi şaşıran çocuklar değil, onları nasıl oyalayacağını bilemeyen bizler, yani anneler. Ada'yı yuvaya kayıt ettirdiğimizden beri düşünüyorum da, yuvaya gittiği gün sayısı gitmediği günden daha azdır kesin. Christmas tatili, ardından gelen yılbaşı tatili, tatil bitti  hadi bu sefer bronşit oldu derken Ada neredeyse 1,5 aydır okula gitmedi. Bu uzun süre boyunca evde verimli zaman geçirmek, el becerilerini geliştirmek uğruna saçını süpürge eden bendenizden aktivite önerileri. İşte bol bol yaptığımız aktiviteler;
 
 Parmak Boyama Aktivitesi:
 
Her renk boya olabilir, tek dikkat edilecek nokta, sağlığa zararlı maddeler içermemesi. Bir de her ihtimale karşı boyayı yalayıp, yemeğe çalışan çocuklara karşı dikkatli olunmalı.
Gerisi çocuğun yaratıcılığına kalmış.
Not: Boyama aktivitelerinde önemli olan çocuğunuza sınırları çizilmiş baskı resimleri olan boyama kitapları vermek yerine boş bir sayfa verip gerisini çocuğun yaratıcılığına bırakmaktır. Motto her zaman "Dolu bir sayfa yaratıcılığı öldürebilir, ama boş bir sayfa ilham verir" olmalıdır..
 
Kilden Tasarımlar:
 
Kil doğal bir malzeme ve duyusal anlamda çocuk için daha yararlı olduğunu düşündüğümden  kili oyun hamuruna tercih ediyorum. Tabii karar sizin, bence kil oyun hamuruna göre daha sert ve parmak kaslarının gelişimi için daha iyi bir materyal. Biz Creall  marka kilin "terra" rengini kullandık ama bu markanın çeşitli renkleri mevcut, ortaya çıkan çalışmamız bu şekilde. Evdeki ıvır zıvırdan kil üstüne baskı yaptık, ama önce Ada elindeki kili aldı yoğurdu, yuvarladı, sonra oklavayla açtı, kili bir bardak yardımıyla keserek yuvarlak kesitler çıkardık ve evdeki ıvır zıvırları kullanarak baskı yaptık. 
Sonra ada özgün çalışmalarını sergiledi ve çalışmasına "Sivilceli Canavar" ismini verdi.
Sivilceli Canavar

Evdeki ıvır zıvırlardan Kil Üzerine Baskı
" Çatal Baskısıyla Güneş"

Kağıt Tabaktan mucizeler Yaratma:
 
Ada doğmadan önce önüme koyduklarında özensizlik ve tüketim toplumunun bir simgesi olarak gördüğüm o plastik veya kağıt tabaklar nelere kadirmiş meğer, meğer o tabaklarla sabrının taşma sınırındaki bir anne çocuğunu güzel güzel aktivitelerle oyalayabilirmiş. O tabaklar yeri gelince bir akvaryum, yeri gelince kral tacı olabiliyormuş anne olunca öğrendim. İşte tasarımlarımız. Kolay gelsin dileklerimle...
 

No comments:

Post a Comment