Followers

Tuesday, November 20, 2012

Nasıl Bakıcı Bulunur?

       Bakıcı piyasasında yelpaze geniş; Özbek, Türkmen, Gürcü bakıcılar yüksek oranda bu piyasanın içindeler son trend çocuğunuza ikinci dil vaat eden Afrikalı ve Filipinli bakıcılar. Nerden bulunur derseniz eş dost tavsiyesi, bakıcı ajansları, telefonla aracılık yapanlar hatta Laleli'ye de uğrayabilirsiniz. Nasıl bulunur derseniz başlığa takılmayın, ben de bu sorunun cevabını bulmuş değilim. Ama en makbulü eş dost tavsiyesiyle bulunan bakıcıdır bence. Biz herkesi seferber ettik ama bir sonuç çıkmadı. Eş dost vasıtasıyla bulamadık. Hamileliğimin son aylarından itibaren aktif bir şekilde bakıcı aradık. Önce eş dosta haber saldık baktık olmadı benim internet kurdu kişiliğim bu arama tarama aşamasında da kendini gösterdi. Google'la sohbet eder tarzda yaptığım araştırmalardan önüme çıkan ilk siteye attım kendimi gerekli gereksiz, her telden çalan sayfalarca ilan okudum. içlerinden gözüme çarpan düzgün ve işin özüne yönelik yazılmış sadece üç ilan buldum, bir kenara not ettim. Eşim hiç sıcak bakmadı bu fikre. Beğenmezsek anlaşmayız sonuçta dedim o da çok üstelemedi. Elimdeki ilk numarayı aradım, Genç bir kızdı ama iş bulmuştu durum böyle olunca uzun konuşmadık, diğer numara bakıcılık işinin mutfağından gelmiş bir teyzeye aitti ama o da konuşmamız süresinde bebekle ilgili bir soru sormadığı gibi sadece işin duygusal :)) yönüne odaklanmıştı onu da eledik sonuçta, ve elimde kalan son numarayı aradım. Çekingen bir sesti karşımdaki önce çocuklarından eşinden bahsetti kızımı nerde oturduğumuzu sordu. Evlerimiz yakın sayılırdı. Ertesi gün görüştük, orta yaşlı hanım hanımcık, güler yüzlü bir kadındı eve destek olmak istediği için çalışmak istediğini söyledi zaten iki oğlu vardı çocuk büyütmüştü. Görür görmez içim ısındı, tam dokuz ay Ada'ya gündüzlü olarak o baktı biz onu çok sevdik. Hiç ayrılmak istemedik ama oturduğumuz eve çok uzak bir yere taşındı  bizim mesai saatleri de uzun olduğundan devam edemedi. Hala görüşüyoruz. Şimdi başka bir bebek büyütüyor...
     Ondan sonra bakıcılarımızdan yüzümüz gülmedi hiç istemesem de sık bakıcı değiştirdik. Ama genel sorun şu aslında; kimse bebekle duygusal bir bağ kurmuyor, benimsemiyor, sevmiyor. Anladığım kadarıyla bebek bakımı geçici iş olarak görülüyor, Bakıcılarda bebek bakımından köşe bucak kaçar olmuşlar tercihlerini yaşlı bakımından yana kullanıyorlar. Ver ilacını yatsın, bende açayım televizyonumu en sevdiğim diziyi izleyeyim diye düşünüyorlar. Anne bir şey dedi mi hele hele anneanne işlerine karıştı mı hemen bavulumu toplarım giderim mantığı var hepsinde. Ne ardında bıraktıkları bebek önemli onlar için ne sık sık iş değiştirmek, eminim istisnalar vardır. Biz istedik ki bizi bebeğimizi benimsesin, ben yokken ona ikinci bir anne olsun, aileden biri gibi olsun ama kimseyle o frekansı yakalayamadık ilk bakıcımızdan sonra.
    
 Tabii bir de ajanslar var diyeceksiniz, bir çok ajansla da çalıştık ama hiç memnun kaldığımız ajans olmadı. Kimseyi mağdur etmemek adına isim vermiyorum. Ama çoğu ajans şu mantıkla çalışıyor; siz ajansa başvuruyorsunuz size istediğiniz bakıcı adayına ilişkin kriterlerinizi soruyorlar. Sonra size evinizin kaç oda olduğunu, evinizde evcil hayvan olup olmadığını, kaç çocuğunuz olduğunu, evde sizin yokluğunuzda biri olup olmadığını ve bakıcıdan yemek, temizlik, ütü gibi ev işlerini talep edip etmediğinizi soruyorlar. Sizin belirlediğiniz kriterlere göre bir çalışma yapacaklarını söyleyip hemen dönüş yapıyorlar. Biz kırk yaşlarında, daha önce çocuk bakmış, türkçesi düzgün, referanslı bir bayan aradığımızı söylemiştik. Karşımıza yirmi yaşında Türkiye'ye yeni gelmiş yanında çevirmenle oturan aday çıkarmışlardı. Olurda sizi tanıştırdıkları adayı beğenirseniz sizden adayın bir maaşı kadar komisyon talep ediyorlar eğer memnun kalmazsanız iki ay ile altı ay arası sizden hiç bir ücret talep etmeden yeni bir aday buluyorlar. Tabii tecrübeyle sabit olarak parayı sizden bir kere alan ajans elini tekrar taşın altına bin bir bahaneyle ya koyuyor ya koymuyor, orası ajansın iş etiğine kalmış ama çok şey beklemeyin benden söylemesi.
     Ajanslar adayların referanslarını araştırmıyor, daha önce çalıştığı kişilerin dızdığının dızdığından aday porföyü oluşturuyorlar. O yüzden adaydan referans istediğinizde genellikle şu cevaplarla sıkça karşılaşabiliyorsunuz. "Ben bir ailenin yanında 6 yıl çalıştım ama şu an Amerika'dalar ulaşamayız"  (Cevap o kadar sık ki anket yapsalar Türkiye'den ciddi bir beyin göçü olduğu sonucuna varılabilir), yada "Çalıştığım ev 4 katlı hem ev işi hem çocuk yapamadım" ( Bu cevaptan da Türkiye nüfusunun yüzde yirmi beşinin fourlex villada yaşıyor olduğu sonucu çıkarılabilir). Hatta görüştüğümüz adaylardan biri kendisine işe başlamadan önce bir tane çocuk bakacağının söylendiğini ama üç çocuk baktığını iddia etti. Buradan işverenlere sesleniyorum Bakıcı adayı geldiğinde eteğinizin altına sakladığınız bebek ve beş yaş altı çocukları dışarı çıkarın saklamayın vallahi çok ayıp!!! :))
     

No comments:

Post a Comment