Followers

Sunday, May 12, 2013

Emzirme Koçluğu

 Evett... Evet, yanlış duymadınız, gerçekten emzirme koçluğu diye bir kavram varmış. Ben söyleyenlerin yalancısıyım. Ada'yı o yada bu nedenlerden bir türlü emzirmeyi başaramadım. Başaramadım diyorum çünkü etrafımdaki herkes, buna bir çok doktor da dahil her çocuk emme içgüdüsüyle doğar sadece biraz daha gayret, denemekten vazgeçme deselerde olmadı. İşte size hikayem.
    İki kere "Mastit" oldum. Gecenin bir yarısı hayatımda hiç üşümediğim kadar üşüyerek uyandım, sırtımdan soğuk terler aktı, ateşim 40 dereceye çıktı. Ben de üşüyorum geçer dedim bekledik ne ateşim düştü, ne de titremelerim geçti. Hal böyle olunca apar topar hasteneye gittik. İki şişe serum ve tüm direnmelerime karşın reçeteye yazdıkları antibiyotiğe rağmen ateşim düşmedi. Ertesi gün anca kendime gelebildiğim adına tıpta "Mastit" dedikleri bu hastalığı tam iki kere geçirdim. Her gün pompayla sağmak bir işkenceye dönüşmüştü, her tarafta bebeğinizi en az altı ay emzirin afişleriyle kampanyalar düzenlenirken ben o elektrik süpürgesinden  daha hallice aletle koskoca beş ay geçirdim artık aramızda duydusal bir bağ kurduğumuzu :) düşünürken sütüm kesildi. Anne olarak bebeğini kendi sütüyle besleyemiyor olmak öncelikle derin bir darbe yaratıyor insanın içinde. Sonra elden bir şey gelmiyor bağrına bir sağma pompasını basıp sessiz köşeler arıyorsun. Ama ne zaman bir kitapçıya girsem ve çocuk gelişimi vb.. temalı kitapların arasında kaybolsam, gözüm hep kocaman ansiklopedi tarzında kaplanmış adı "Emzirme Sanatı" olan o kitaba çarpıyor. Demek ki içimden bir ses hep sustursam da acaba sen mi beceremedin diyor.
   Geçenlerde Ada'nın rutin kontrolleri için doktora gittik. Orda bekleme odasında ayaküstü sohbet ettiğim bir anne üzülerek Ada'yı ne kadar emzirebildiğimi sordu 5 ay dedim. O da ancak üç ay emzirmiş. Keşke daha önce haberdar olsaydım dediği, bu yüzdende doğum izni biter bitmez şirketindeki tüm kadınlara bir mail atmayı borç bildiği "Emzirme koçu" konusundan bahsetti. Bir çok hastahanede emzirme koçluğunu deneyimli hemşireler yapıyormuş. Eğer bebeğinizi hastanede emziremediyseniz, emzirme koçları yani sizin teklif götürdüğünüz bu hemşireler evinizde sizinle beraber kalıp ( bu kalma süresi  2 gün- 1 hafta değişebiliyormuş). Sizi doğru emzirme konusunda eğitip bebeği alıştırıp size emzirme koçluğu yapıyorlamış. Özellikle Amerikan Hastahanesinde yaygın bir olaymış bu. Duyduk duymadık demeyin. Duymayanlara söyleyin...

No comments:

Post a Comment