Followers

Monday, October 20, 2014

Okul Öncesi Çocuklar için Dikiş

Okul öncesi çocukların gelişimine yönelik metodları okumaya devam ediyorum. Daha önce haberdar bile olmadığım kavramlar hayatıma Ada'yla birlikte girdi. Montessori, Reggio Emillia, şimdi ise yeni öğrendiğim Waldorf yöntemi... 
 En yeni öğrendiğim onlar olduğu için waldorf ve reggio emillia oldukça ilgimi çekiyor, çocukların yeteneklerini geliştirmek için kullanılan yöntemler hep doğadan geliyor, ağaç yaprakları, ağaç dalları, kil reggio emillia yöntemi için en çok kullanılan materyaller. Çünkü tüm çocukların sanatçı olarak doğduğuna inanılıyor. Aslında okuduğum başka makalelerde bebeklerde ve okul öncesi çocuklarda hayalgücünü, yaratıcılığı ön plana çıkaran beynin sağ yarım küresinin ağırlıklı çalıştığı yazıyor. Eğer bu sistem doğruysa okul öncesi dönemde çocuklarımızı sanatla beslemeliyiz.
Ada için sanat aktivitesi yapmak için alışverişe çıktığımda Mothercare'de bu dikiş setini gördüm. Ada'nın uzun süre ilgisini çekeceğine dair çok umudumda yoktu. Eve gelip nasıl yapması gerektiğini gösterdiğimde oldukça heyecanlandı. Kutunun içinden iki parça keçe çıktı, keçenin üstü yani plastik iğnenin geçeceği yerler hazır şekilde delinmişti. Ada'nın tek yapması gereken bir alttan bir üstten kutudan çıkan plastik iğne ve yünle yastığı dikmesiydi. Ada çok severek dikti yastığını sonra üstüne çiçekleri yapıştırdık.    Tabii Ada'nin dikmesi oldukça zaman aldı ama şaşırtıcı biçimde hiç ilgisi dağılmadı. Okul öncesi çocuklarda dikiş dikmek zihni oldukça oyalayan ve ince motor becerilerini geliştiren bir aktiviteymiş. Bende evde duran keçeleri bir şekilde delip bu aktiviteye devam etmek istiyorum. 
Aşağıda aktivitemizin fotoğraflarını bulabilirsiniz.
 




No comments:

Post a Comment