Followers

Friday, January 2, 2015

Kadiköy'ü Özlemek İçin 10 Neden


Yılbaşından önce epey bir gezdik Adayla, gezdik çünkü Ada'nın okulu tatildi malum Christmas.
Gezdik ama eve yorgun argın döndüğümüzden bir türlü yazmaya vakit bulamadım. O yüzden ancak bugün eteğimdeki taşları dökmeye zaman bulabildim. Anadolu yakasından Avrupa yakasına taşınalı neredeyse bir yıl olacak. Avrupa yakasına alıştık ama Anadolu yakasını özellikle de Kadiköy'ü özlüyoruz. İlkokul çağından üniversite yıllarıma kadar yaşadığım Göztepe, evlendikten sonra ilk evimin olduğu yer Fenerbahçe hepsi Kadiköy'ün sevdiğim semtleri. Kadiköy'ü seviyorum hatta özlüyorum neden mi? İşte nedenleri;

  1. İstanbul'da hayatın ritmi hızlıdır, çoğu semtte insanlar selam vermez birbirine. Hayatın akışı içinde bazı şeyler kaybolur. Ama Kadiköy'de bu farklıdır. Mahalle ahlakı ve sıcaklığı halen vardır, insanlar birbirine selam verir, mahallesinde oturanları tanır. Ada'yı sevmek için duran ve ayaküstü sohbet ettiğimiz  tonton teyzeler ve amcalar görmek hoşuma gitmiştir her zaman.
  2. Kesinlikle yayaların geçiş üstünlüğü vardır. Arabalar diğer semtlere nazaran birbirine daha çok yol verir
  3. Moda burnundaki çocuk parkı ve bağdat caddesi üzerindeki Göztepe parkı çocuklar için vazgeçilmezdir.
  4. Masalsı görünümüyle denizin içinde bir Saray'a geldiğiniz izlenimini veren "Romantika" bu ilçe sınırları içindedir. ( Geçtiğimiz günlerde, Emirgan sütiş olduğunu öğrenerek üzüldüğüm, gittiğimde bizzat gözlerimle gördüğüm, sıklaşmış masalar, pazar günü yapılan canlı piyano ve viyola dinletisinin kaldırılmasıyla (neden diye sordum, müzik olunca sirkülasyon olmuyor dediler)ticareti ön plana çıkaran bir kuruluşa dönüşmüştür)
  5. Süreyya Operası bu ilçe sınırları içindedir.
  6. Mangal yapmanın yasak olduğu, bisiklet yolunun olduğu sahil, yürüyüş bandı vardır. Yazın portatif sandalyenizi alıp kitabınızı okuyabilir, denizi doya doya seyredebilir, çocuğunuzu kolunuza takıp güzel vakit geçirebilirsiniz
  7. Tarihi Moda İskele'si işletmesinin değişmesine rağmen güzeldir. Güneşli bir günde etrafındaki martılara simit atmak isterseniz, masanıza konan serçeleri beslemek hoşunuza giderse buraya uğrayın derim.
  8. Kadiköy'ün ara sokaklarında günümüzde yok olmakla yüzyüze kalmış küçük esnafa ait bolca dükkan görürsünüz, çocuğunuzla hallaç, kasap, muhallebici, şekerci dükkanlarına uğrayabilirsiniz.
  9. Yazın püfür püfür bir vapura binip gitmek isteyeceğiniz Adalar'a ulaşmak için en yakın yer Kadıköy'dür. Hatta vapurda hiç işinize yaramayacak olsa da elinizde ufacık bir limon sıkıcağı ile inebilirsiniz zira vapurdaki seyyar satıcılar çok beceriklidirler :)
  10. Bu madde biraz benim sitemimi içeriyor çünkü maalesef Kadiköy'de kentsel dönüşüm rantına kurban gitti, şimdi her ziyaretimizde inşaat alanı olmuş sokaklar, yenilenen ama tüm sıcaklığını kaybetmiş binalar görüyoruz, inşaat molozlarını taşıyan kamyonlar adım başı karşımıza çıkıyor. O yüzden bozulmadan ziyaret etmeniz dileğiyle.






No comments:

Post a Comment