Followers

Sunday, January 4, 2015

Okul Öncesi Eğitici Oyuncaklar

        Okul öncesi yaşları gelişim açısından altın yıllar olduğundan, çocuğun oynadığı her oyun ve oyuncak çok önemlidir. Bizde kızım büyürken oyuncaklara epey yatırım yaptık hala da yapıyoruz. Ben pelüş oyuncaklardan köşe bucak kaçsam da Ada bazen bu konuda tutturucu olabiliyor. Odamızda benim tasvip ettiğim oyuncaklar olduğu kadar  tasvip etmediğim oyuncaklar da var..
     
   Oyuncak alırken dikkat edilmesi gereken ilk üç madde benim için şöyle
  1. Sağlığa zararlı maddeler içermemesi
  2. Yaşına uygun olması ( Bunun için ambalajın üstünde oyuncağın hitap ettiği yaş aralığı bulunuyor ama +6 ay -6 ay olarak düşünülebilir bence çünkü her çocuk farklı gelişim gösterebilir)
  3. Eğitici olması
Şimdiye kadar kullandığımız ve memnun kaldığımız ayrıca kızım için de öğretici olan oyuncakları paylaşmak istedim;

Orchard markası genellikle çok sık ürünlerini aldığımız bir marka oldu. Eğlendirerek öğreten bir sürü oyuncağı, two by two ürününü kızım çok severek oynuyor. Oyunun amacı kalın kartondan yapılmış Nuhun gemisine birbirinin aynısı 2 hayvanı bindirmek. İçinden çıkan kartları karıştırıyoruz ve çocuğunuz hayvanın diğer tekini bulup nuhun gemisi şeklindeki kutuya atıyor. Oyunu daha da geliştirip kartların arkasını çevirip hafıza oyunu şeklinde de oynayabilirsiniz. Sanırım o yüzden oyunun geniş bir yaş aralığı var. Oyunun yaş aralığı 3-6 olarak belirlenmiş.






Hape markasıda oldukça güvenilir. Birçok ürününü kullandık ve memnun kaldık. Yukarda gördüğünüz oyuncaklarda Hape marka. İlla marka olmasına gerek yok tabii, bu oyuncaklarla kızım oldukça kolay bir şekilde renkleri öğrendi. Bizde kelebek şekillli olanı var. Oyuncakta bulunan mıknatıslı kalem sayesinde farklı renkteki bilyeleri labirent içinde hareket ettirebiliyor çocuklar. Amaç Renkli bilyeleri aynı renkteki kısımlara ulaştırmak, Böylece hem eşleştirme yapmış oluyorlar, hemde kalemi ilerletirken el becerileri gelişiyor çünkü bunu yapmak gerçekten zor. Oyunu daha da geliştirerek mıknatıs kalemi devre dışı bırakıp sadece ahşap kısmı hareket ettirerek bilyeleri doğru yerlere oturtmayı da deneyebilir çocuklar.




Puzzle'lar uzmanlar tarafından önerilen eğitici oyuncak kategorisinde. Hem eğitici hem de çocukların oynarken zevk aldıkları puzzle'lar var  yukarıda örnek olarak. Sayıları öğrenmesine çocuğunuza bir puzzle alarak yardımcı olabilirsiniz. Sol üstteki  Puzzle'da, durum şöyle eğer puzzle'ın üstünde 9 varsa puzzle dokuz parçadan oluşuyor ve puzzle'ın üzerindeki resimde 9 kişi oluyor. Çocuklara sayı saydırmayı, rakamları tanımayı hedeflemiş bu yapbozlar. Aynı zamanda bu yap bozda farklı taşıtlar var, çocuklar sayıları öğrenirken aynı zamanda taşıtları da tanıyorlar. Bu yap bozların markası EDUCA






Ben çocukken böyle bir oyuncağım vardı hala da duruyor. Bu plastik raptiyeleri plastik yüzeye batırarak çocuğunuz farklı şekiller oluşturabilir. Eğer boğazına kaçmayacağını garantileyecek kadar eminseniz küçük yaşlarda sadece raptiyeyi deliğe sokmayı da deneyebilir. El becerilerini geliştiren bir oyuncak.



MotherCare'in kurduğu ELC markası çocuklar için eğitici oyuncak alternatifleriyle ünlü.
Oyuncaklar eğlendirirken, öğretmeyi amaçlıyor. Yukarıdaki puzzle ELC'ın bir ürünü.


Helezon dan boncukları ilerletmek ve çekiç bloktaki plastik çivileri çakmak  motor becerilerinin gelişmesini sağlar. Bu oyuncak uzun süre vazgeçilmezimiz oldu. IKEA yada ahşap oyuncak satan herhangi bir dükkanda bulabilirsiniz.






1 comment:

  1. Yukarıdaki oyuncaklar kadar eğitici olmasa da Brightstarts'ın da oyuncaklarından çok memnunuz. Opera İstanbul sitesi üzerinden bu oyuncaklara ulaşabilirsiniz. Ayrıca Zekids'i de unutmamak lazım. Bu konuda çok başarılılar.

    ReplyDelete